Doelen halen - hoe doe je dat?

Waarom is het halen van doelen zo moeilijk?

We kennen het allemaal: je hebt je iets in je hoofd gehaald: je wilt afvallen, eens wat vaker een familielid bellen, dat soort dingen. Het begint goed: de eerste week lukt het, de tweede ook, de derde was je het vergeten en na een maand ken je het hele doel niet meer. Hoe kan dat toch?

Er zijn heel veel redenen, maar een aantal zal je zeker herkennen:

  1. Korte termijn gaat boven lange termijn
    Nu lukt het even niet, dus volgende week maar. Afvallen kan ook later, ik heb het nu even moeilijk. Je familie bellen, nou liever niet vandaag. Je schuift je doelstelling door. En waarom ook niet? Het is tenslotte jou doelstelling. En voor je het weet is het hele plan van de baan. Niet eens van de baan gehaald, het is vanzelf verdwenen.

  2. Je ziet de zin ervan niet meer
    Je vond het wel een goed idee, maar na een weekje of wat zie je toch wel dat het een moment-opname was. Zonder die doelstelling leefde je immers ook. Het is eigenlijk wel een beetje opgelost, of nu geen echt probleem meer. Is dat ook zo? Of was je al eens op deze "kruising" terecht gekomen?

  3. Het kost je meer moeite dan gedacht
    Het doel was echt goed, maar wat valt het tegen om er echt mee aan de slag te gaan. En jij moet het allemaal doen. Mensen stellen rare vragen aan je, waarom je nu opeens anders doet. En dat maakt het ingewikkeld, je wilt er tenslotte zélf mee aan de slag, zonder dat de hele omgeving zich daarmee hoeft te bemoeien.

Het is vast ook jou overkomen.

Wat is er voor nodig om wel je doel te halen?

Bovenstaande valkuilen wil je natuurlijk voorkomen. Kennelijk is er iets mis gegaan toen je je doelstelling bedacht want even later viel de bodem eruit.

Formuleer je doelstelling

Wat je wilt bereiken kun je waarschijnlijk in één zin vertellen. Maar het is belangrijk dat je dat doel zoveel mogelijk beschrijft. Wat is er daadwerkelijk veranderd wanneer je je doelstelling hebt behaald? Hoe zie je jezelf wanneer je je doelstelling hebt bereikt? Hoe zien anderen je dan?

Bepaal een strategie om je doelstelling te bereiken

Dan is het belangrijk om te bepalen hoe je die doelstelling gaat halen. Welke stappen ga je ondernemen? Wie gaat je helpen? Wie gaan er protesteren? Kun je dat ook al plannen? Welke kleine tussenresultaten kun je verwachten?

Maak een creatie-spiraal

Met een creatie-spiraal heb je een handig hulpmiddel om op verschillende manieren stil te staan bij wat je wilt en hoe je dat wilt bereiken. Probeer bij elk vakje een verhaal te maken. Wat wens je? Hoe ziet dat er uit? Geloof je erin? En waar zitten twijfels? Etcetera. Je zult merken dat het veel concreter wordt.

creatie-spiraal

De creatie-spriaal

Maak het een actief onderdeel van je leven

Ga er zo bewust mogelijk mee om. Schrijf vooral op wat je doel is, waarom dat je doel is, wat je ermee wilt bereiken en voor wie. Om te voorkomen dat het weer wegdrijft, kun je er op vaste dagen iets over schrijven. Het voordeel daarvan is dat je terug kunt lezen en je eigen groei kunt volgen.

Zoek steun

Deel het met anderen, zodat die je kunnen steunen en je erover kunt praten. Dat kan enorm helpen om vast te houden aan wat je van plan bent. Natuurlijk kun je ook een coach nemen, ik weet nog een goeie, je kunt daar zo contact mee opnemen. Het voordeel daarvan is is dat zich puur concentreert op jou, wat jou drijft in deze doelstelling en hoe je jou kwaliteiten kunt inzetten om dit doel te bereiken. Je hebt vaste momenten waarop je evalueert en vooruitkijkt waardoor je telkens gestimuleerd wordt.