Kernkwaliteiten

kan waar je goed in bent ook je valkuil zijn?

Voor je het weet is waar je echt goed in bent, wat je van nature doet of wat jou typeert, ook een zwakke plek voor je. Bijvoorbeeld: je bent heel flexibel in allerlei situaties. Op zich is daar niets mis mee, maar wanneer je daarin doorschiet waai je eigenlijk met alle winden mee, raak je jezelf kwijt. Of je bent een heel daadkrachtig persoon bent, iemand die meteen doorpakt. Wanneer je daarin doorschiet zou je drammerig kunnen worden of gefrustreerd omdat niemand mee doet.

Bekend?

Handig om dat te weten, niet? Het kan je helpen om jezelf beter te begrijpen en effectiever te maken, en het kan je helpen een ander beter te begrijpen. Het kan je helpen door bijvoorbeeld positieve uitdagingen te stellen die je kwaliteiten beter tot zijn recht laten komen.

Om dat wat in zichtelijker te maken is er een model ontwikkeld, het kernkwaliteitenmodel.

Kernkwaliteiten kwadrant

Het model bestaat uit:

  • Je kernkwaliteit: dat wat jou typeert, wat je van nature doet, het meest eigene van jou.

  • Je valkuil: wanneer je doorschiet in je kernkwaliteit kom je daar. Anders gezegd: wanneer je je kernkwaliteit overmatig inzet.

  • Je uitdaging: hoe je je valkuil probeert "om te draaien"

  • Je allergie: waar kun jij niet tegen?

Wanneer een ander uit schiet in zijn kwaliteit, daarvan te veel laat zien, kan dat bij jou irritatie oproepen. Jou allergie wordt wakker door het gedrag dat de ander toont. Bijvoorbeeld: iemand die heel daadkrachtig is kan hij/zij geïrriteerd worden door passiviteit van anderen. En dat is een interessant iets: begrijpen wat de allergie in jou wakker maakt. Wat zijn de kwaliteiten van die ander eigenlijk? Waar komt die passiviteit vandaan?

Een ander voorbeeld:

Kernkwadranten kwadrant - voorbeeld

Wanneer kun je dit model gebruiken?

  • Om jezelf beter te leren kennen

  • Om jezelf in relatie tot anderen beter te begrijpen

  • Om jezelf te ontwikkelen

  • Om een functioneringsgesprek voor te bereiden

  • Om conflict situaties te analyseren

Hoe verder?

Nu je het model snapt kun je het voor jezelf eens proberen in te vullen. Hoe werkt het bij jou? Wat typeert jou? Waar zie jij je valkuilen? En misschien kun je kwaliteiten bedenken die je wilt ontwikkelen. Dat is waardevolle informatie. Wil je er meer over weten of hulp bij het ontwikkelen van meer zicht op jezelf of je omgeving? Neem dan contact met me op.